Mitä Kiertotalousvauhdittamo tarkoittaa yrityksen näkökulmasta?
Kiertotalousvauhdittamo auttaa yrityksiä hyödyntämään kierrätettyjä materiaaleja ja sivuvirtoja, myymään tuotteita palveluina, pidentämään tuotteiden arvoa korjaus- ja huoltopalveluilla sekä hakemaan rahoitusta ja yhteistyökumppaneita suurempiin hankkeisiin.
Etusivu » Kiertotalousvauhdittamo
Kiertotalousvauhdittamo tarjoaa asiantuntevaa tukea yrityksesi tuotekehitykselle.

Asiantuntijamme hyödyntävät laajaa osaamistaan ja laboratorioidemme monipuolisia laitteistoja, jotka mahdollistavat esimerkiksi seuraavat:
Kiertotalousliiketoiminta:
- Tuotekehitys ja suunnittelu: Uusien kiertotalouden mukaisten tuotteiden ja prototyyppien suunnittelu ja kehittäminen asiantuntijatiimimme avulla.
- Kiertotalousliiketoimintamallien kehittäminen yrityksessäsi. Voimme tukea yritystäsi kestävämpien liiketoimintamallien käyttöönotossa.
Kiertotalouslaboratorion palvelut:
- Karkean työskentelyn tilat: Suuremmassa mittakaavassa toteutettavat testaukset, pilotoinnit ja prosessinkehitys, jotka mahdollistavat käytännön kokeilut ja innovaatiot.
- Analyysilaboratorio: Erilaisten materiaalien ja prosessien laboratoriotestaus ja -tutkimus, joka auttaa ymmärtämään materiaalien käyttäytymistä ja optimointimahdollisuuksia.
- Testaaminen ja mittauspalvelut: Erilaisten tuotteiden ja materiaalien testaus, sekä mittausprosessit, jotka varmistavat materiaalin laadun ja suorituskyvyn.
Katso aiheeseen liittyvä video:
Tuki rahoitukseen hakemiseen:
Meillä LAB- ja Laurea-ammattikorkeakouluissa on vahvaa hankevalmistelun osaamista. Voimme Kiertotalousvauhdittamossa tukea yritystäsi kiertotalousinnovaatioon liittyvässä hankerahoituksen hakemisessa.
Konkreettisia esimerkkejä Kiertotalousvauhdittamon mahdollistamista kokeiluista:
- Rakennusalan materiaalivirtojen hyödyntäminen
- Betonin kierrätys: Pilotoidaan rakennus- ja purkujätteestä murskatun betonin käyttöä uusien betonituotteiden valmistuksessa.
- Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö: Testataan modulaarisia ratkaisuja, joissa vanhoja rakennuselementtejä (kuten ikkunoita tai teräsosia) hyödynnetään uusissa rakennusprojekteissa.
- Teolliset symbioosit: Tutkitaan, voisivatko paikalliset rakennusyritykset jakaa materiaaleja keskenään digitaalisen alustan kautta.
- Tekstiilijätteen hyödyntäminen
- Kuidun uudelleenkäyttö: Kehitetään kokeiluja, joissa tekstiilijäte prosessoidaan uudeksi langaksi tai kuiduksi ja käytetään uusien tuotteiden valmistukseen.
- Second-hand-liiketoimintamallit: Yritykset pilotoivat vaatteiden takaisinotto- ja jälleenmyyntipalveluja osana liiketoimintaansa.
- Työvaatteiden kierrätys: Testataan vanhojen työvaatteiden muokkausta uusiksi tekstiilituotteiksi.
- Muovien kiertotalousratkaisut
- Muovijätteen lajittelu ja kierrätys: Kehitetään yrityksille räätälöityjä prosesseja, joissa tuotannosta syntyvä muovijäte kierrätetään tehokkaasti takaisin uusiin tuotteisiin.
- Biomuovikokeilut: Testataan uusiutuvista materiaaleista valmistettuja biomuoveja yritysten tuotantoprosesseissa.
- Uudelleenkäytettävät pakkaukset: Pilotoidaan suljetun kierron pakkausjärjestelmiä, joissa muovipakkaukset palautetaan ja käytetään uudelleen.
- Elektroniikan kierrätys ja uudelleenkäyttö
- Korjauspalvelut: Yritykset pilotoivat elektroniikan korjaus- ja huoltopalveluja uusina liiketoimintamahdollisuuksina.
- Komponenttien talteenotto: Testataan ratkaisuja, joissa elektroniikkajätteestä kerätään ja hyödynnetään uudelleen arvokkaita komponentteja.
- Uudelleenvalmistus: Pilotoidaan toimintamalleja, joissa käytetyt elektroniset laitteet kunnostetaan ja myydään uudelleen.
- Biotalouden ratkaisut
- Biojätteen hyödyntäminen: Testataan biojätteen käyttöä esimerkiksi biokaasun tuotannossa tai kompostointiratkaisuissa, joilla yritys voi hyödyntää sivuvirtojaan.
- Kasvipohjaiset materiaalit: Kehitetään tuotteita, jotka hyödyntävät paikallisia kasvipohjaisia raaka-aineita, kuten hamppua, sieniä tai levää.
- Ravinnekierrätys: Tutkitaan mahdollisuuksia palauttaa elintarviketuotannon sivuvirrat takaisin maatalouteen lannoitteiksi.
- Jakamistalouden kokeilut
- Yhteiskäyttöpalvelut: Pilotoidaan yritysten välisiä laitteiden ja työvälineiden jakamispalveluja, jotka vähentävät yksittäisten yritysten investointitarvetta.
- Kuluttajayhteistyö: Testataan paikallisia jakamistalousratkaisuja, kuten yhteisiä työtiloja tai jakelukeskuksia.
- Logistiikan optimointi: Luodaan jakamistalousmalli, jossa yritykset jakavat kuljetusresursseja vähentääkseen logistiikkakustannuksia ja päästöjä.
- Kiertotalouden koulutus ja valmennus
- Yrityskohtainen valmennus: Yrityksille tarjotaan valmennusohjelmia, joissa testataan kiertotalouden liiketoimintamallien soveltamista heidän tarpeisiinsa.
- Simulaatiot: Luodaan virtuaalisia simulaatioita, joissa yritykset voivat testata kiertotalouden ratkaisujen vaikutuksia liiketoimintaansa.
- Elintarvikesivuvirrat hyötykäyttöön
- Sivuvirtojen prosessointi: Sivuvirran kevyt prosessointi ja hyödyntämismahdollisuuksien kartoitus elintarvikkeissa.
- Kokeilut elintarvikesovelluksissa: Sivuvirran funktionaalisuuden testaus elintarvikesovelluksessa (esim. leivontatuotteissa, kasviperäisissä juomissa, virvoitusjuomissa, tisleissä) esimerkiksi väriaineena tai apuaineen korvaajana.
- Liiketoiminnan kehittäminen kohti kiertotaloutta
- Arvonluonnin tarkastelu: Arvonluonnin jäsentämisen ja sidosryhmäanalyysin avulla huomioidaan paremmin kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteet yrityksen toiminnassa. Tässä hyödynnetään Cambridge Value Mapping Tool -työkalua.
- Palvelumuotoilu ja ennakointi: Yrityksen toiminnan kehittäminen kohti kiertotaloutta palvelumuotoilua ja/tai ennakointia hyödyntäen.
Näitä kokeiluja voidaan räätälöidä yritysten tarpeisiin ja kehittää yhdessä LABin ja Laurean asiantuntijoiden kanssa, jotta ne tuottavat maksimaalista hyötyä ja kestävää arvoa.


Hankkeen yleiset tiedot:
Kuvaus
Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on haasteita siirtyä kohti kiertotaloutta, koska niiltä puuttuu usein tarvittava osaaminen ja resurssit. Tällä hetkellä ei ole tarjolla helppoa ja nopeaa tukipalvelua, joka auttaisi heitä kehittämään vastuullista liiketoimintaa, innovoimaan uusia kiertotalousratkaisuja, sekä toteuttamaan pilotointeja.
Tavoite
Kiertotalousvauhdittamo-hankkeen tavoitteena on auttaa pk-yrityksiä siirtymään nopeammin kiertotalouteen ja edistää samalla kestävää kehitystä alueilla. Hankkeessa yhdistetään LAB- ja Laurea-ammattikorkeakoulujen asiantuntemus kiertotaloudessa, digitalisaatiossa ja liiketoiminnassa, ja tätä tietoa hyödynnetään pk-yritysten innovaatioiden tukemisessa.
Tavoitteiden toteutuminen
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeessa kehitetään ohjelma, joka tukee pk-yritysten innovaatioita ja kiertotalousliiketoiminnan syntymistä. Yrityksille tarjotaan tukea pilotointien ja kokeilujen toteuttamiseen, sekä ajantasaista vastuullisuusvalmennusta. Ohjelmassa hyödynnetään uusimpia kiertotalousmalleja, dataa ja digitaalisia ratkaisuja. Lisäksi pk-yrityksiä autetaan ymmärtämään EU:n vastuullisuussääntelyä ja siihen liittyviä käytäntöjä.